Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Щабът: Бременните са по-податливи на заразяване с коронавируса

Участие на проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор и проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиника по Неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“ в материал на bTV.

снимка: bTV

Бременните са по-податливи на заразяване с коронавирус, коментираха експертите в Оперативния щаб. Акушер-гинеколози успокояват, че са взети всички необходими мерки.

Бременни сигнализираха bTV, че имат проблеми с провеждането на задължителните си прегледи и изследвания, както и с получването болничните.

В момента женските консултации са силно ограничени заради опасността от COVID-19. Жени Стоилова е в началото на девети месец и се чувства притеснена.

„Предстоят важни изследвания, бебетата трябва да се следят, а ние сме оставени на произвола на съдбата, да чакаме да ни се случи нещо“, споделя Жени.

Всички задължителни прегледи трябва да се изпълняват – категоричен е проф. д-р Иван Костов.

„Ако има спешни състояния. Например започне някакво кървене, бременната не усеща движенията на плода или вдигне кръвно, или има някакви усложнения, които тя разбира, че се случват с нея – ако не може да се свърже със своя лекар, трябва да потърси най-близката акушеро-геникологична институция“, обясни проф. Иван Костов – изпълнителен директор на „Майчин дом„.

Част от бременнните срещат трудности при получването на болничен. Документът може да получи и съпругът на пациентката. При грипни симптоми – бъдещите майки трябва да търсят първо личните си лекари.

„Не се предава вертикално. Не може майката да предаде инфекцията от коронавирус“, каза проф. Боряна Слънчева – неонатолог.

В случай на заразяване – подхода при раждането се определя индивидуално и не следва да е непременно секцио, каквото мнение първоначално изразиха от щаба.

Вижте цялото видео на btvnovinite.bg.