БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”HBV инфекция и бременност

20.05.2020


Интервю на доц. Мариета Симонова, дм за medicalnews.bg

Доц. Мариета Симонова, дм, е специалист гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология във ВМА. Има над 20 години опит, като основните й клинични интереси са в сферата на чернодробните заболявания и рака на черния дроб, предизвикани от различни причини (вирусни, автоимунни, метаболитни, алкохолни, медикаментозни). Извършва гастроентерологични прегледи и лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, черен дроб, панкреас и др. Автор е на над 80 публикации в национални и международни списания.

От 2020 г. доц. Симонова е и част от екипа специалисти на МЦ „Майчин дом“ София.

Хепатит В инфекция се причинява от вируса на хепатит В (HBV), който може да бъде предаден по различни пътища – по време на раждане и бременност (перинатално), по кръвен и по полов път. Пътят на предаване на инфекцията и възрастта на заразяване на индивида имат голямо значение за клиничното протичане на инфекцията.

Хепатит В вирусната инфекция може да протече скрито, без пациентът да има значими симптоми и да завърши с оздравяване, може да протече с картината на различен по тежест остър хепатит и отново да завърши с оздравяване или да доведе до развитието на хронична инфекция.

При хроничната инфекция, HBV остава да перисистира в организма и води до развитието на чернодробна цироза и/или рак на черния дроб в една част от заразениете индивиди.

Много често хроничната инфекция дълги години остава безсимтомна и хората не знаят, че са заразени, а заболяването се проявява едва в стадий на тежка чернодробна увреда или рак на черния дроб. Допълнително дори при една минала HBV или оздравяла инфекция, при част от пациентите остава повишен риск за развитие на рак на черния дроб дори без значима чернодорбна увреда.

Заразяването на детето по време на бременост и/или раждане т.нар перинатално заразяване води до хронифициране на инфекцията в 90% от случаите. За съжаление, дори сега, на фона на съвременните възможности за диагностика и лечение на HBV инфекция  перинатално заразяване на новородените от инфектирани майки се случва. Нещо което, може да бъде предотвратено – чрез антивирусно лечение на майката и ваксинация (активна и/или пасивна) на новороденото.

Какъв е рискът за бебетата, родени от HBV-инфекциозни майки?

Зависи от нивото на вируса в кръвта от над 90% при майки с високо ниво на вируса в кръвта до минимален – 7% при такива с ниско.

Как бъдещата майка може да разбере своя Хепатит Б статус? Кога е идеалното време от бременността, жената да се изследва?

Единственият начин да се разбере дали една жена е заразена с вируса на хепатит В е да се изследва кръвта й за наличие на вируса. В случая това е HBsAg – един антиген на вируса, който се открива в кръвта на всички заразени хора. В България има Национална програма за изследване на бременните жени за наличие на хепатит В, което означава, че всички бременни жени задължително се изследват в началото на бременността (първи триместър). Въпросът е дали след това резултатите от изследванията се обсъждат с пациентките.

Кои са жените в рисковите групи, за които тестуването е изключително важно?

Всички бременни жени трябва да бъдат изследвани. Няма друг начин да се разбере дали са заразени с вируса на хепатит В. Какви са следващите стъпки, които трябва да предприеме една бъдеща майка, диагностицирана с HBV? Бременната жена трябва да бъде насочена към специализирана клиника за лечение на вирусни хепатити или поне към гастроентеролог, за да бъде прецизирана HBV инфекцията. В случая с налична HBV инфекция и бременност целите са две: да се прецизира степента на инфекциозния риск на майката, за да не се допусне заразяване на детето и да се уточни степента на чернодробна увреда при майката и при необходимост да се предприемат съответните лечебни мерки, за да протече бременността нормално. Инфектираната жена и след раждането остава за проследяване и/или лечение при гастроентеролога. Един добър факт е, че в България има Национална ваксинационна програма за всички новородени срещу хепатит В, независимо от това дали майката има или не HBV инфекция и това намалява риска за инфекиране на част от новородениете от майки с HBV инфекция.

Има ли антивирусна профилактика? Колко ефективна е тя, какъв е потенциалният тератогенен риск и какво е времето на администрация?

Съществува антивирусна терапия срещу HBV инфекция, която ефективно контролира вирусната инфекция и спира увредата на черния дроб, и намалява значимо риска за развитие на рак на черния дроб. При HBV инфектирани бременни антивирусната терапия има цел не само да лекува заразената майка, ако тя има активна увреждаща я инфекция, но да профилактира инфектиране на новороденото в случаите, в които майката не се нуждае от лечение. Има и критерии, кога се прилага антивирусно лечение – в кой етап от развитието на бременността, така че да бъде безопасна за бебето и кои препарати да бъдат прилагани. Съществуват вече и редица проучвания, които са потвърдили безопасността на определени антивирусни препарати при бременни и те се използват.

В какви случаи е необходима незабавна терапия и в какви – тя може да се отложи след раждането?

HBV инфекция минава през различни фази, определящи се от взаимодействието между вируса и имунната система на организма.

(…)

Цялото интервю на доц. Симонова, четете в medicalnews.bg

снимка: pexels.com