Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Пробив в медицината у нас: Жена с трансплантиран черен дроб стана майка на здраво бебе

29-годишната Петя беше спасена преди 2 г. с трансплантация във ВМА, а за новороденото се грижиха лекарите в „Майчин дом“

Пробив в българската медицина. Млада жена с трансплантиран черен дроб стана майка на здраво момиченце.

Животът на 29-годишната Петя Йорданова беше спасен преди две години при сложна сплит трансплантация във Военномедицинската академия (ВМА), а за новороденото в продължение на 43 дни се грижиха лекарите в „Майчин дом“.

На тази снимка е чудото живот – бебето Рая, щастливият баща Радослав и още по-щастливата майка Петя.

 

А на тази снимка – тримата лекари, които направиха чудото възможно.

Всичко започва преди няколко години, когато Петя е диагностицирана с автоимунно заболяване на черния дроб, което нелекувано води до фатален край.

„2019 г. беше най-критично и чернодробната кома, в която изпаднах. Тогава професорът казал на родителите ми да се подготвят за най-лошото, което е било и най-тежкият момент за тях. Да чуеш, че детето ти може да не оцелее. И на Голяма Богородица аз се събудих…Успях да събера сили и се събудих. Продължих да се боря“, разказва Петя.

Единственият изход е трансплантация. През 2021 г. на св. Димитър тя получава така чаканото обаждане – има донор за нея. Лекарите извършват първата по рода си във ВМА „сплит трансплантация“.

„В листата на чакащите фигурираше и едно бебе. Тъй като бебетата и децата са с приоритет, се взе решение за сплит трансплантация, която да даде част от дроба на донора на бебето и другата част да бъде за Петя“, разказа проф. Никола Владов, специалист по трансплатационна хирургия във ВМА.

След 6-часова операция Петя сбъдва първата си най-голяма мечта – да спасят живота ѝ. Две години по-късно тя сбъдва и втората си най-голяма мечта – да дари живот.

Рая се ражда в Деня на св. Мина – закрилникът на семейството.

След 43 дни в „Майчин дом“ Рая е готова да се прибере у дома. Изпращат я лекарите от ВМА, които спасиха живота на майка ѝ преди две години.

В своя календар на чудесата Петя вече е отбелязала св. Димитър Чудотворец, когато спасяват живота ѝ, и св. Мина, когато ражда Рая.