БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Бъдете подготвени – Училище за родители и Ден на отворените врати

05.02.2018


Да си родител е най-хубавото нещо на света, но е и най-голямата отговорност. Отношенията между родители и деца и любовта не се учат в класна стая или от учебник. Но все пак има практични и важни грижи за новородените, за които бъдещите родители имат възможност да получат ценни съвети от опитни и компетентни специалисти и да се чувстват подготвени за големия ден на раждането и за първите месеци на новия живот у дома.

През последните години чудесна възможност за такава подготовка дават училищата за родители. Като най-старата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом“ няма как да не предложи на своите пациенти подобна възможност. Затова вече 7 години в болницата се организира безплатно училище за родители, в което акушерки и лекари подготвят бъдещите майки и татковци за най-емоционалния момент от живота на всяко семейство.

“Училището за родители е много полезно от гледна точка на подготвеността на пациентките. Когато жените дойдат да раждат при нас си личи коя е посещавала Училище за родители. По-спокойни са, по изпълнителни, по-дисциплинирани и нещата се случват определено  по-леко. Има и още една положителна тенденция. , споделя старшата акушерка на родилна зала Нели Маринова, която води една от лекциите в училището.

Лекциите за бъдещите родили в “Майчин дом” се провеждат всеки понеделник от 15 часа на етаж 4. За тях не е нужно предварително записване и могат да присъстват майки и татковци.

“Забелязваме тенденция да се увеличава броят на татковците, които придружават майките на училище и това е похвално и важно, защото дава сериозен поглед и на мъжете, които трябва да са опора на майките в първите дни след раждането, а и през целия живот”, добавя Нели Маринова.

Училището за родители е разделено в няколко лекции и родителите могат да изберат дали да посетят всички или само някои.

Лекцията “Нормално раждане, цезарово сечение” се води от старша акушерка Нели Маринова и тя включва етапите по време раждане и необходими вещи и принадлежности за постъпване в болницата. Акушерката Мариела Маринска провежда лекция за дишане и  обезболяване по време на раждане. Специалистът предродилна подготовка Елена Василева дава съвети на бъдещите майки как да се подготвят за  кърмене и ако имат проблеми с кърмата. Също така как да се стимулира лактацията и основни съвети за хранителния режим на бебето. Лекцията “Грижи за бебето в болницата и у дома“ се води от акушерка Камелия Спасова и дава цялостна информация за къпането, обличането и първите разходки на новороденото, как родителите да правят масаж на бебето и съвети за справяне с коликите.

Освен Училището за родители “Майчин дом” организира и Ден на отворените врати, който се провежда в сряда и четвъртък от 14 до 14:45 ч. По време на тази инициатива бъдещите родители имат възможността да видят отблизо условията и атмосферата на болницата. Максималният брой участници е 6 човека. Записването става предварително на телефони 02/9172 400 от 8.30 до 15.30 ч. всеки работен ден.

Важно и полезно е да се посещава Деня на отворените врати, защото бъдещите майки и татковци могат да се запознаят с апаратурата и създадените условия в болницата, както и с пътя на бъдещата майка от приемането, раждането, престоя в отделението до момента на изписването им с новороденото. А когато бъдещите родители са информирани и подготвени, това си личи.”, казва Нели Маринова, която повече от десетилетие води и обиколките на болницата с бъдещите родители.

Целта на Училището за родители и Деня на отворените врати е да направи бременността по-лека, раждането по-спокойно и сигурно, а първите месеци от отглеждането на новия член на семейството наслада за родителите.

Очакваме ви!