Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Добрата съвместна работа между двете болници „Национална кардиологична болница“ и „Майчин дом“ спаси живота на недоносено дете.

На 26.04.2018 г. в клиниката по  неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“  беше извършена кардиологична операция на недоносено момиченце родено в 26 г.с. с тегло 700 гр. и ръст 33 см. Детето е с персистиращ артериален канал.

Двукратните опити за медикаментозно лечение с Педея, не дадоха резултат. Бяха направени двукратни консултации с кардиолог от „Националната кардиологична болница“ и се прецени, че при недоносеното дете се налага оперативна намеса за затваряне (лигиране) на артериалния канал. Операцията е извършена от д-р Митев кардиохирург и под обща анестезия дадена от гроф. Силви Георгиев началник на „Клиниката по анестезиология и интензивно лечение“  към СБАЛАГ „Майчин дом“.

Операцията  премина успешно и без усложнения. В момента детето е със стабилни кръвни показатели (хемодинамика), стабилно общо състояние и тежи 840 гр., но все още е на апаратна вентилация.

Това е втората подред кардилогична операция извършена съвместо със специалисти от „Националната кардиологична болница“ и е добър пример за успешно сътрудничество между двете болници.