Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Сложен онкологичен случай, разрешен с роботизирана операция в СБАЛАГ „Майчин дом“

Високоспециализираният екип за работа с робота Да Винчи на проф. Иван Костов, д.м.н., и хирургичният екип от ВМА на доц. д-р Ивелин Такоров проведоха съвместна операция

Днес бе изписана пациентка с успешно разрешен сложен медицински онкологичен случай, която само преди три дни премина роботизирана гинекологична операция с мултидисциплинарен подход в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. Операцията бе проведена съвместно от високоспециализирания екип на СБАЛАГ „Майчин дом“ с ръководител проф. д-р Иван Костов, д.м.н., и хирургичен екип на Военно-медицинска академия, воден от доц. д-р Ивелин Такоров. Сложността на случая и участието на хирурзи от ВМА се дължи на наличието на множество тънкочревни сраствания, които има пациентката, получени вследствие на отстраняването на дебелото черво и ректума с изведена илеостома преди 40 години. След диагностицирането й с онкологично заболяване на матката, на пациентката е направена ексклузивна операция за отстраняване на маточното тяло и яйчниците. Съвместният мултидисциплинарен подход на специалистите от „Майчин дом“ и ВМА включва хирургична интервенция и процедура с последно поколение на роботизираната система Да Винчи.

„Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в Майчин дом, като болницата продължава да бъде лидер по брой раждания и гинекологични операции на годишна база.