Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Медици от „Майчин дом“ спасиха две бременни жени

Репортаж на NOVA за спасени 4 живота в навечерието на Великден

Към този момент жените и бебетата им са стабилни

Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи усложнения бяха спасени в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново. Тя е била хоспитализирана два пъти в болницата в града, след което е насочена към „Майчин дом“ в София. По план е трябвало да постъпи в лечебното заведение месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 гестационна седмица.

„Очаквахме, че няма да бъде лесно. Бяхме планирали прием в болницата, но водите ѝ изтекоха по-рано и постъпи при нас по спешност“, сподели д-р Никол Николова.

Диагнозата на родилка означава, че тромбоцитите в тялото ѝ са изключително малко и кръвта не може да се съсирва. От родния ѝ град Велико Търново я пренасочват към „Майчин дом“ в София, където специалистите проследяват бременността ѝ. 

„Чувстваш се късметлия, защото си излязъл жив и ти и бебето сте добре“, каза една от майките. „Изключително съм благодарна на целия екип в родилното отделение, който се погрижи за нас“, допълни тя.

„В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове – когато тя е зле, то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. Тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологът, извършил секциото.

При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която е направено спешно Цезарово сечение в 33-та седмица заради отлепване на плацентата. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Интервенцията е извършена от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Днес бебетата и майките са стабилни, посочват от „Майчин дом“.