Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

“Майчин дом” откри изцяло обновена послеродова клиника

Най-големият акушеро-гинекологичен център в страната “Майчин дом” откри изцяло реновираната последородова клиника днес. 21 нови стаи и манипулационни заемат реално подновен един етаж в болницата. Инвестицията е за близо 600 000 лв. за ремонта и оборудването и е на Министерството на здравеопазването.

“За мен наистина е голяма чест да присъствам днес в “Майчин дом”. Това е най-голямата АГ болница, болница, която има традиции, болница, в която само през миналата година се родиха 3910 дечица, живи и здрави. “Майчин дом” е водещо лечебно заведение в нашата страна. Тук се съчетава високият професионализъм, наличието на съвременна апаратура и техника, невероятно отношение към пациентите и в същото време един прекрасен успешен мениджмънт от страна на ръководството на болницата.”, каза по време на откриването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. “Като икономист и финансист не мога да не кажа, че финансовото състояние на “Майчин дом” е много добро, с положителен финансов резултат и без никакви задължения към своите доставчици. Това беше в основата Министерството на здравеопазването да задели необходимия ресурс, за да присъстваме днес на обновяването на клиниката, която ще бъде най-съвременната подобна клиника в цялата страна.”, допълни министър Ананиев.

“Майчин дом” е не само най-голямата АГ болница, с най-много новородени бебета, но тя е и наследник на 115-годишна история. Амбициите са традициите да бъдат надградени и институцията да се превърне в лидер на Балканите за цялостна грижа за здравето на жената на всяка възраст.

“Грижата за майката и детето са в основата на всяка една политика и мисля, че факта, че г-н Ананиев е днес с нас доказва, че министерството, заедно с усилията на всички колеги вървим в една посока, а именно да имаме повече бебета и повече усмихнати майки и татковци.”, каза изпълнителният директор на “Майчин дом” доц. Иван Костов. “Майчин дом” е институцията, която е основен фактор в развитието на акушерството и гинекологията в страната. “Майчин дом” е институция, която над един век развива акушерството, гинекологията, неонатологията. Тук се намира и националната генетична лаборатория. Така че можем да кажем, че “Майчин дом” в тази част на Европа е един сериозен фактор в грижата за майчино и детско здраве.”, добави доц. Костов.

Благодарение на ремонтираната послеродова клиника майките ще имат възможност да бъдат в непосредствена близост до своите рожби. В това се увери лично и министър Ананиев при обиколката на отделението, по време, на която прегърна едно от новородените момиченца.

Новата клиника разполага с общо 51 легла. “Акушерките са тези, които са най-близо до майките в най-емоционалния момент от техния живот и тези, които успяват да преобърнат техните съмнения и страхове в осъзната радост. Затова отделението, в което ние с вас днес се намираме, е ключово в нашата работа. От днес ние очакваме бъдещите майки в една приветлива и приятна обстановка, създадена с голяма грижа за тях и техните рожби.”, каза главната акушерка на “Майчин дом” Росица Георгиева.

За да се чувстват още по-приятно майки, ремонтираното отделение е украсено със снимки на новородени бебета, предоставени от фотографа Бояна Захариева.

В “Майчин дом” наскоро бе открита и единствената по рода си в България модерна лаборатория с оборудване, което отговаря на най-високите световни стандарти за изследване на различни заболявания, сред които и “човешки папиломен вирус”, който е причинител на рак на шийката на матката. Ранната и прецизна диагностика на HPV е най-добрата превенция за този тип онкологично заболяване. Болницата работи и с модерна апаратура за т.нар. безкръвни или лапараскопски операции. Фокус през тази година ще бъде изграждането на център за операции и лечение на рак на гърдата.