Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Проф. д-р Иван Костов: Има и положителен аспект на ситуацията – припомнихме си как да си помагаме

Интервю на проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“
за в. 24 часа, 13.04.2020 г. 

Независимо от извънредното положение, от кризата, от страха, животът наистина продължава – на ден при нас се раждат 12-15 бебета, казва шефът на „Майчин дом“.

Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ получи 100 000 лева дарение от Пощенска банка. Средствата са предоставени безвъзмездно за закупуване на необходимите предпазни средства и материали в борбата cCovid-19. Как се справя най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в ситуация на извънредно положение разказва проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“

– Проф. Костов, в последните дни болницата получи няколко дарения. В настоящето положение всяка помощ е изключително необходима. Ще успее ли „Майчин дом“ да покрие нуждите си от предпазни средства на този етап? какво още ви трябва?

Необходимостта от предпазни средства, особено в настоящото положение, е изключително голяма. Едва ли има лечебно заведение, което да има всичко необходимо и да бъде спокойно за неопределено време напред. Даренията в този момент ни помогнаха изключително много да се снабдим с предпазни маски, облекла, ръкавици, дезинфектанти и други консумативи, без които не можем да продължим ефективната си работа. А при нас тя не може да бъде нито отложена, нито спряна. Благодарим сърдечно на Пощенска банка и на всички останали наши дарители, които отделиха от средствата си, за да подпомогнат лечебното заведение в обстановката на пандемия.

– Имате ли нужда от доброволци, които да ви помагат?

Имаме нужда от волунтиери, лекари-стажанти и студенти по медицина, както и акушерки и сестри, които в момента се обучават.

– От обявяването на извънредното положение на 13 март официално са спрени плановият прием на пациенти и плановите операции. Как се отразява това на работата ви с бременните и родилките? Как проследявате бременността, какви предизвикателства срещате?

Естествено, беше необходимо време, за да се канализира новият ред, по който ще се случват всички задължителни и неотложни процедури. Време, в което пациентите да бъдат информирани, да им бъде разяснен начинът, по който в извънредно положение ще протичат прегледите и всичко друго необходимо за проследяване здравословното състояние на бременната и плода.

Прегледите се провеждат при необходимост. Пациентите поддържат връзка с лекарите, които им водят женската консултация. Задължителните изследвания като феталната морфология и биохимичния скрининг се правят при строго определен ред, така че да няма струпване на пациенти, които да чакат за преглед на едно място. Важното е бременните да бъдат спокойни, да останат сигурни в грижите, които са получили за своето здраве и за своето бебе.

Новата ситуация създава предизвикателства както пред нас, така и пред бременните. Това се отразява на бъдещите майки, които са в едно деликатно състояние. В тези моменти освен необходимите прегледи, те имат нужда и да получат повече информация, която ще им донесе спокойствие. Екипът ни го прави и ще продължи, за да могат те да посрещнат своите деца възможно най-добре в настоящата ситуация.

– Какво ще кажете на бъдещите майки, които очакват всеки момент своите бебета, за да бъдат спокойни за своето здраве и за здравето на новородените?

Можем да ги посъветваме да изпълняват препоръките за предпазване от коронавируса, да бъдат внимателни при стриктно спазване на личната си хигиена. Когато са в добро здраве, чувстват се добре, нямат симптоматика, просто спазват ограниченията и препоръките на извънредното положение, могат да се възползват от времето, което имат у дома, за да се погрижат още по-добре за здравето си, да се подготвят за този вълнуващ момент на родителството. При наличие на оплаквания, произтичащи от бременността, да се свържат по телефона с лекаря, който проследява бременността им, за да получат указания от него. Ако имат грипоподобна симптоматика, имат температура или усетят друго неразположение, да се свържат с личния си лекар.

Цялото интервю можете да видите във в. 24 часа от 13 април 2020 г. 
снимка: в. 24 часа