Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Д-р Вакрилов: Не се лекувайте сами! Елате при нас и ни разкажете за проблемите си

Д-р Георги Вакрилов е началник сектор „Асистирана репродукция“ в Клиника „Репродуктивно здраве” в „Майчин дом“. Акушер-гинеколог и специалист в областта на асистираната репродукция и ембриологията, д-р Вакрилов разказва за факторите, които биха могли да окажат влияние върху репродуктивните способности не само на жената, но и на мъжа. Той споделя и няколко съвета за всички жени, които са решили да предприемат следващата важна крачка в живота си, а именно да станат майки.

Коя е най-подходящата възраст за забременяване?

На последък много се приказва по този въпрос. Лично мое мнение е, че подходящата възраст за забременяване е между 20 и 30 години, казано най-простичко. Ако приемем, че едно българско семейство има по две деца е добре първото дете да е до 25, второто – до 30. Но в днешно време се наблюдава тенденция жените да забременяват на по-голяма възраст. Но съвета на нас, гинеколозите, е жените да забременяват и раждат в млада възраст и след това да мислят за кариерно развитие.

Какви предварителни тестове е добре да се направят, ако една жена е решила, че иска да забременява?

Зависи. Първо се опитва по нормален начин, без да се правят каквито и да било изчисления. Единственото нормално нещо, което е добре се знае и да се изчислява са дните около овулацията.

А има ли други дни от месеца, които са благоприятни за зачеване?

Истината е, че най-благоприятни дни за забременяване са около овулация. Проблемът е, че понякога е трудно да се изчисли точно. Да кажем има цикъл 28 дена и има овулация на 14 ден – това е лесно. Но например, имах една пациентка, чиито цикъл беше между 40 и 70 дена. В нейния случай беше трудно да определим кога точно е в овулация. И един път случайно я хванахме на 52 ден. Казахме й “Днес трябва да правите бебе” и забременя, без никакви други неща.

 

Кръвната група на жената има ли значение при едно евентуално забременяване?

Има значение. Важно е да се правят изследвания за кръвната група при женските консултации. Rh-несъвместимост или още казано резус-фактор несъвместимост е, когато, например жената е с положителна кръвна група, а бебето – с отрицателна. На майката се поставя една ваксина с гама глуболин, за да не се увреди плодът при евентуална следваща бременност. Тоест, по този начин я имунизираме срещу положителния антиген. Ако жената е отрицателна, а бебето се окаже положителна, се прави т.нар. анти D-гама глуболин като превенция при следваща бременност.

До каква степен настроението и нагласата на двойките оказва влияние върху репродуктивната им способност?

До голяма. Много е важно двойките да мислят позитивно, дори и да е възникнал някакъв проблем. Позитивното мислене означава, че работата е на 50% свършена. Останалите 50% зависят от медиците.

Сигурно е много трудно да се мисли позитивно в момент, в който е ясно, че има проблем. Как помагате и насърчавате двойките в такъв случай?

Така е. Много е трудно, но за това сме ние тук. До голяма степен сме се превърнали в психолози на двойките, с много от тях сме си станали приятели. Създаването на лично отношение и вникването лично в техните проблеми са много важни моменти по пътя ни към успеха. Аз смятам, че ако пациентите повярват на своите лекари, че ще ги излекуват, то те са вече на 50% излекувани.

 

Психическият стрес може ли да повлияе на репродуктивните способности?

Психическият стрес при някой има по-голямо значение, при други по-малко. Всичко е строго индивидуално.

Стресът влияе ли на мъжете?

Да, влияе. Мъжете са много по-податливи на стрес.

Наднорменото тегло фактор ли е при забременяването?

Надмерното тегло оказва голямо влияние. Главната причина е, че то се свързва с други усложнения, които биха настъпили през бременността – преддиабетни състояния, диабетна бременност. Тук също въпросът е индивидуален. Наднорменото тегло при някой жени няма никакво значение и се забременява съвсем нормално. Но при други разваля хормоналния статус и тогава трябва да се правят допълнителни косултации.

Какви са допълнителните косултации, които е нужно да се правят в такъв случай?

Трябва да се правят чести консултации при еднокринолог, за да се види дали някой друг хормон не е излязъл извън норма. В ендокринната система всички неща са свързани. Грешно е лекувайки стерилитет да се изследват само женските хормони, без да обръщаш внимание на другите – на щитовидна жлеза, на хипофиза, на надбъбрек, на панкреас, на преддиабетните състояния.

 

 

В този ред на мисли да се разбира ли, че намирате физическата активност за полезна?

Физическата активност, определено е изключително благоприятна, когато е умерена и нормална, разбира се. Прекомерното спортуване и физическо натоварване не са препоръчителни. Казва се, че спорта е здраве, но не винаги.

Нека си поговорим малко за храна. Какво е полезно да яде една жена, която иска да забременее?

Балансираното и разнообразно хранене е напълно достатъчно. Не е нужно да се ограничава от нищо. Бих казал, че не харесвам прекаленото вегетарианство и веганството. Според мен, това е неправилен начин на хранене.

Тоест не одобрявате диетите?

Не одобрявам есктремните диети. Напоследък забелязвам, че прекомерно отслабване е особено модерно. Това за мен е една притеснителна тенденция. Имах една пациентка, която отслабна драстично. В резултат имаше цикъл само два пъти за една година. Не искаше да се захранва, защото се харесваше така. Как да се оправи това? Едното нещо става за сметка на друго. Важно е жените да подреждат своите приоритети, когато достигнат до момента, в който пожелаят да имат бебе.

А какво мислите за хранителните добавки?

Няма как да се оправи едно безплодие, ако се вземат допълнителни хранителни добавки и всякакви видове широкорекламирани средства. От мой личен опит знам, че от тях са ставали бели. В някой от тези хранителни добавки има минимални хормонални съставки, които, ако не се дават, както трябва, и не се следят, водят до проблеми. Такъв пример са кистите на яйчниците.

 

Относно вредните навици – какво ви е мнението за жените-пушачки?

Не искам категорично да отричам тютюнопушенето. И не бих посъветвал жените, които искат да забременеят да отказват цигарите отраз, защото е стрес за организма. Аз имам един простичък съвет – ако пуши 20 цигари на ден, за 20 дена може да ги откаже, като всеки ден пуши по една по-малко.

Значи няма правило, според което жената трябва да спре цигарите няколко месеца преди да започне опити да зачене?

Не. Ако жената пуши по няколко цигари на ден, 3-4 примерно, това не е фатално. Екстремното пушене от кутия нагоре, определено вече е проблем, влияе, както на забременяването, така и за всички други системи в човешкия организъм.

Пушенето влияе ли и на мъжете?

Влияе определено. Есктремното пушене влияе много лошо на спермограмите. Но и тук всичко е индивидуално. Имали сме мъже, които са страстни пушачи, но не са имали никакви проблеми. Но все пак, ако може да си намалят цигарите, пък дори и поради проблеми със забременяването, това пак е добре. Както се казва “с един куршум, два заека”.

 

Често срещан проблем са спонтанните аборти.

Спонтанните аборти винаги ги е имало и едва ли са се увеличили. Въпросът е, че преди години жените много рядко говореха за това нещо.

Какви са причините за спонтанните аборти?

Причините са изключително много. В един учебник преди години имаше 64 причини за спонтнанни аборти. Не е само една. При първи спонтанен аборт може да се счете, че това е случайност. Но, ако започват да се повтарят, има най-различни изследвания, които трябва да се направят.

От какво зависи какви изследвания трябва да се направят?

Зависи от доста неща – как е протекла бременността, по какъв начин е настъпил спонтанният аборт, в коя седмица се е случил, дали е настъпил със силен кръвоизлив или просто е спряла сърдечната дейност на плода. В зависимост от всяка една от тези причини се препоръчват различни видове изследвания и съответно различни начини за превенция при една евентуална следваща бременност.

Какво може да посъветвате жените, които са имали повече от 2 аборта?

Моят съвет е да отидат на лекар. Това е най-важното. Трябва да се се отиде на преглед и да се разкаже какво се е случило при всеки един от тези аборти. Съответно ние ще им препоръчаме какво да правят.

В заключение – какъв съвет бихте дали на жените, които искат да забременеят?

Да не се лекуват сами! Не трябва да се притесняват да дойдат на преглед при нас и да ни разкажат всичко. Ние ще им дадем най-правилните съвети. И другото, което давам като препоръка е да четат по-малко в интернет. “Чичко Гугъл” е добър доктор, обаче не дава добри съвети. Много хора, които нямат деца, четат изключително много. В интернет има несъразмерност в нещата. Ако една жена, примерно, е имала нормална бременност, тя не пише по форуми. Хората, които имат проблем, те пишат там. Съответно става дисбаланс в информацията и хората се плашат като четат. Не казвам, че има нещо лошо в това да се чете, но е добре прочетеното да бъде споделено и обсъдено с лекар.