Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Ендометриозата е сред честите причини за инфертилитет

Репортаж на BNT в „Майчин дом“

Роза Зипалска е детска учителка по професия. Сблъсква се с диагнозата ендометриоза преди 14 години, когато е на 22. Оплакванията са силни болки в таза и белезнена менструация. За две години Роза е оперирана два пъти поради множество ендометриозни огнища, лекувана е и с хормонални терапии, а сега се опитва да сбъдне мечтата си – да стане майка.

Преди година и половина претърпява отново лапароскопска операция. Успешната оперативна интервенция и последвалата медикаментозна терапия подобряват качеството на живот на Роза. Днес тя живее без болка и се чувства добре психически и физически. Роза отправя призив към всички жени да слушат тялото си и да не пропускат профилактичните прегледи при акушер-гинеколог, защото понякога ендометриозата протича безсимптомно. Според нея трябва да се говори често и открито за това заболяване и жените трябва да вярват, че един ден ще бъдат щастливи майки напук на ендометриозата.

Ендометриозата е сред честите причини за репродуктивни проблеми при жените и  преди да се вземе решение за операция на ендометриоза на яйчниците,  трябва лекарите да имат предвид яйчниковия резерв, защото често при подобни операции яйчниковият резерв намалява.

Радвам се, че се доверих на моя оператор д-р Костов. Благодарна съм, че ми върна вярата, че мога да се справя психически и физически с ендометриозата“, сподели Роза.

Генетична предразположеност е основият фактор за развитие на болестта.

По повод световния ден за борба ендометриозата, от 18 до 29 март в „Майчин дом“ ще има безплатни прегледи.