Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Отбелязваме световния месец за борба с ендометриозата с безплатни консултации

До 50% от жените с ендометриоза имат проблеми със зачеването

1 от 10 жени в репродуктивна възраст биват диагностицирани с ендометриоза. Около 30-50 % от жените, които страдат от ендометриоза, имат репродуктивни проблеми.

От 18 до 29 март СБАЛАГ „Майчин дом“ провежда безплатни консултации на жени с ендометриоза или със съмнение за ендометриоза. Записване за безплатна консултация всеки работен ден от 13:30 до 15:00 часа на 02 917 2324

Ендометриозата е болезнено състояние, при което тъкан, подобна на вътрешната обвивка на матката, се разполага нетипично извън матката в близки на нея или отдалечени органи. Често биват засегнати яйчниците, фалопиевите тръби и тъканта, покриваща таза. Рядко могат да се открият ендометриозни огнища извън областта, където са разположени тазовите органи. Но има данни за находки в диафрагмата, черния дроб,  дори мозъка.

Ендометриозната тъкан подобно на лигавицата вътре в матката, се удебелява, разпада се и кърви с всеки менструален цикъл. Но когато нараства на нетипични места и не напуска тялото, създава усложнения. Когато ендометриозата се разполага в яйчниците, могат да се образуват кисти, наречени ендометриоми. Могат да се образуват и ленти от фиброзна тъкан, наречени сраствания, които от своя страна да предизвикат залепване на тазови тъкани и органи един към друг.

 

Най-честите симптоми на ендометриозата

Основният симптом на ендометриозата е силната болка в областта на таза. Често се свързва с менструалния цикъл. Въпреки че много жени имат спазми по време на цикъл, тези с ендометриоза често описват менструалната болка като много по-силна от обикновено. Болката също може да се влоши с течение на времето.

 • Болезнена менструация. Болката в таза и спазмите могат да започнат преди менструалния цикъл и да продължат дни след него. Възможно е да се появят болки в долната част на гърба и корема. Друго име за болезнената менструация е дисменорея.
 • Болка при секс. Болката по време или след секс е често срещана при ендометриоза.
 • Болка при движение на червата или уриниране. Най-вероятно е тези симптоми да се появят преди или по време на менструален цикъл.
 • Прекомерно кървене. Понякога менструацията при ендометриоза е обилна или се появява кървене между менструациите.
 • Безплодие. При някои жени ендометриозата се открива за първи път по време на изследвания за лечение на инфертилитет. Други симптоми – умора, диария, запек, подуване на корема или гадене. Тези симптоми са по-чести преди или по време на менструалния цикъл.

Симптоматиката на ендометриозата понякога може да наподобява други състояния, които могат да причинят болка в таза. Те включват възпалително заболяване на таза или кисти на яйчниците. Може да бъде объркана със синдрома на раздразнененото черво, който причинява пристъпи на диария, запек и стомашни спазми. Понякога синдромът на раздразненото черво също може да се появи ендовременно с ендометриозата.

Правилното и навременното лечение на ендометриозата може да предотврати усложнения.

 

Причини за появата на ендометриоза 

Точната причина за ендометриозата не е ясна. Но са известни някои възможни теории:

 • Ретроградна менструация. Това е, когато менструалната кръв се връща обратно през фалопиевите тръби и в тазовата кухина, вместо да излиза от тялото. Кръвта съдържа ендометриални клетки от вътрешната обвивка на матката. Тези клетки могат да се придържат към тазовите стени и повърхността на тазовите органи. Там те могат да растат и да продължат да се удебеляват и да кървят по време на всеки менструален цикъл.
 • Трансформирани перитонеални клетки (покриващи стените на коремната кухина и вътрешните органи). Експертите предполагат, че хормоните или имунните фактори могат да доведат за трансформирането на клетките, които покриват вътрешната страна на корема, наречени перитонеални клетки, в клетки, които приличат на тези, които покриват вътрешността на матката.
 • Промени в ембрионалните клетки. Хормони като естроген могат да се трансформират ембрионални клетки, клетки в най-ранните етапи на развитие – подобни на ендометриума клетъчни израстъци по време на пубертета.
 • Усложнение на хирургични белези. Ендометриалните клетки могат да се прикрепят към белег от разрез, направен по време на операция в областта на стомаха, като цезарово сечение и да образуват огнище.
 • Ендометриален клетъчен транспорт. Кръвоносните съдове или системата от тъканни течности могат да транспортират ендометриалните клетки в други части на тялото.
 • Състояние на имунната система. Проблем с имунната система може да направи тялото неспособно да разпознае и унищожи ендометриозната тъкан.

 

Рискови фактори

Сред рисковите групи жени са такива, които никога не са раждали. Други фактори, които увеличават риска от ендометриоза са: започване на менструалния цикъл в ранна възраст; преминаване през менопауза в по-напреднала възраст; кратки менструални цикли – например по-малко от 27 дни; обилна менструация, която продължава повече от 7 дни; по-високи нива на естроген в тялото си или по-голяма експозиция през целия живот на естроген, който тялото произвежда; нисък индекс на телесна маса; един или повече роднини с ендометриоза, като майка, леля или сестра. Рисков фактор за ендометриоза може да бъде всяко здравословно състояние, което пречи на кръвта да изтича от тялото по време на менструалния цикъл.

Симптомите на ендометриоза често се появяват години след началото на менструацията и може да се подобрят за известно време с бременността. Болката може да стане по-слаба с течение на времето с менопаузата, освен ако не се следва естрогенна терапия.

 

Усложнения

Основното усложнение на ендометриозата е затрудненото забременяване, наричано още безплодие. До 50% от жените с ендометриоза имат проблеми със зачеването.

За да настъпи бременност, яйцеклетката трябва да бъде освободена от яйчник. След това яйцеклетката трябва да премине през фалопиевата тръба и да се оплоди от сперматозоид. След това оплодената яйцеклетка трябва да се прикрепи към стената на матката, за да започне да се развива. Ендометриозата може да блокира тръбата и да попречи на яйцеклетката и сперматозоида да се обединят. Ендометриозата може да повлияе на фертилитета по не толкова директен начин, като например, може да увреди спермата или яйцеклетката.

Въпреки това много хора с лека до умерена ендометриоза все още могат да забременеят и да износят бременност до термин. Акушер-гинеколозите съветват жените с ендометриоза да не отлагат да станат майки, защото състоянието може да се влоши с времето.

Рак

Някои проучвания показват, че ендометриозата повишава риска от рак на яйчниците. Но общият риск от рак на яйчниците през целия живот е нисък като начало. И остава доста ниско при хора с ендометриоза. Макар и рядък, друг вид рак, наречен аденокарцином, свързан с ендометриоза, може да се появи по-късно в живота при тези, които са имали ендометриоза.