Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

 „Майчин дом“ е част от националната кампания за борба с инконтиненцията

Безплатни консултации през целия месец май

Ако инконтиненцията беше държава, то тя би била третата най-голяма държава в света. 400 милиона жени по света живеят с инконтиненция, а числата продължават да нарастват. Въпреки това инконтиненцията рядко се обсъжда открито. Това състояние, има огромно въздействие върху качеството на живот на жените и техните семейства.

През май месец ние от „Майчин дом“ отново прекъсваме мълчанието около инконтиненцията и предоставяме безплатни консултации. Предлагаме и иновативни решения за лечение, които да помогнат на дамите да се справят с инконтиненцията, за да водят пълноценен и активен живот. 

Като част от националната кампания за борба с иконтиненция, инициирана от Global Aesthetic, насочваме усилията си да повишим информираността, че това състояние е лечимо както и да подкрепим жените, живеещи с инконтиненция и дисфункция на тазовия дъно.

Неволното изпускане на урина може да бъде причинено или влошено с напредването на възрастта, настъпване на менопаузата, затлъстяване, травмиращи раждания и някои придружаващи заболявания.

4 от 10 жени имат проблем с неволно изпускане по време на бременността и периода след нея. 50% по-висок е рискът при жените, които раждат естествено, да развият инконтиненция, най-често това е стрес инконтиненция. Поради това те трябва да се консултират със своя акушер-гинеколог около 6 седмици след раждането, ако са имали проблем с изпускане на урина преди, по време на или след бременността. 

Поради растящия плод през бременността, расте и матката, а по-големите й размери могат  доведат до слабост на мускулите на тазовото дъно, което да провокира инконтиненция.

Стрес инконтиненцията е свързана с неволното изпускане на урина при смях, кашляне, кихане или физическо усилие. Този вид инконтиненция възниква, когато рязко се покачи налягането в корема („стрес”), мускулите и тъканите около уретрата не остават правилно затворени и това води до изтичане на урина. Mоже да се прояви при рутинни ежедневни дейности, включително спорт, вдигане на предмети и дори кихане.

Императивната инконтиненция се представя с неконтролируемо желание за уриниране и невъзможност да се стигне до тоалетната навреме. Често се изявяваа под въздействие на провокиращ момент, като отключване на вратата, преди прибиране у дома, излизане на студено, миене на ръцете или звука от течаща вода. Мнозина с императивна инконтиненция ходят по-често до тоалетната през деня и през нощта, отколкото останалите хора. 

Жените със симптоми както на стрес, така и императивна инконтиненция, се смята, че имат смесена инконтиненция, която е друга разновидност на това състояние.

Уринарната инконтиненция от преливане възниква най-често при изразен генитален пролапс – притискане от формации и при диабетна полиневропатия. Тя представлява неволно изпускане на урина поради преразтягане на мехура. Причина за това може да бъде нарушение в способността на мехура да се свива и изпразва или механична пречка, възпрепятстваща пътя на урината. При това състояние има постоянно неусетно изтичане на урина. При микция струята е прекъсваща или бавна. 

Пролапсът на тазовите органи се случва когато мускулите и тъканите поддържащи тазовите органи (матката, пикочния мехур или ректума) станат слаби или отпуснати.

Всяка дама, която проявява симптоми на инконтиненция, включително и ако има симптоми на свличане на тазовите органите, ще бъде консултирана след предварително записване.

Можете да се запишете за безплатна консултация са инконтиненция всеки работен ден от 13:30 до 15:00 часа на  02 917 23 24. Консултациите се извършват от 8.30 до 9.30 ч.