Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Прегръдката спасява: „Кенгуру-грижата“ нямалява смъртността при недоносените бебета

Репортаж на bTV за Световния ден на кенгуру грижата

Постоянният близък контакт между майката и бебето помага за адаптацията на недоносените дечица и намалява почти наполовина рисковете за тях. Тази практика, наречена „кенгуру-грижа“ изостава у нас, предупреждават лекари в световния ден, посветен на нея.

У нас преждевременно се раждат 6500 деца. Близкият контакт е особено ценен за недоносените бебета. Препоръката на Световната здравна организация е кенгуру-грижата да се насърчава от болниците при всички бебета, които тежат под 2 килограма.

В тези случаи тази практика намалява смъртността с 40% и риска от инфекции с 65 на сто. У нас обаче все още я прилагат малко болници.

Това момиченце се ражда едва килограм и 800 грама. За да го прегръщат и хранят в неонатологията идва семейството му. Днес е баба му. Казва, че макар и малка, усеща обичта.

„Усмихва се, прави движения. 3452 Чувството е невероятно, макар че се е родила толкова малка и крехка“, казва Полина Георгиева.

Допирът ѝ помага на бебето да се успокои. „Много помага прегръдката. Смятам, че това време, половин час, е много малко за родителите да видят своите деца“, допълва тя.

Кенгуру-грижата е безценна за най-малките – стабилизира сърдечната им дейност, намалява болката, подпомага наддаването и изгражда връзка между бебето и семейството му.

 

„Преди да се роди едно дете, то чува гласа на бащата и майката вътреутробно. В момента, в който се родят, особено преждевременните деца, попадат в една относително враждебна среда и основното, което чуват е апарати и кувьози“, обяснява проф. Боряна Слънчева, неонатолог в „Майчин дом“.

В момента родителите посещават недоносените си бебета в „Майчин дом“ три пъти седмично. Но до края на годината ще има специално кенгуру отделение, в което те ще полагат още грижи за тях.

„В момента, в който дадем детето на майката да го храни, то първите два дни не яде, само я разглежда, което е странно, защото не виждат кой знае какво. Но някак си я разглежда със своята сензитивност и познава човека“, разказва проф. Боряна Слънчева.

Контактът с майката е ценен не само за недоносените бебета. Василена, която ражда малкия Станислав преди пет дни, казва, че именно тогава усещаш, че си дал живот.

 

„То като си отвори очите, като те погледне и започне да те търси, тогава осъзнаваш, че и то разбира. Тогава осъзнаваш, че то знае, че ти си неговата майка“, споделя Василена.

Лекарите и семействата призовават неонатологиите да са по-отворени към близките на новородените.